ŠéF HASIčů: POžáR V ČESKéM ŠVýCARSKU NEMUSEL BýT TAK KATASTROFáLNí. VE VEDENí PADALY HLAVY

Následky požáru v Českém Švýcarsku možná nemusely být tak katastrofální. Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček nebyl spokojen s prací některých svých podřízených, a tak někteří důstojníci přišli o svá místa. Exkluzivně pro CNN Prima NEWS to prozradil v novém pořadu Spáleniště.

Největší požár všech dob u nás proběhl v červenci 2022. Ohnivé peklo zasáhlo zhruba 160 hektarů. Důsledky požáru přitom nemusely být tak obrovské. „V průběhu neděle i pondělí jsem byl ujišťován, že je vše pod kontrolou. Pak mi začaly docházet informace, v pondělí jsem na místo dojel a musím říct, že jsem nebyl nadšen,“ popsal pro CNN Prima NEWS Vlček. Doplnil, že šéf hasičů, který měl zásah na starosti, převzal vše do svých rukou, povolal asi 6 000 hasičů a obrovské množství techniky, vrtulníků i letadel, a to nejen z České republiky.

ČTĚTE TAKÉ: Usnul s pivem při hokeji a málem uhořel. Fanouška z Ostravy zachránili na poslední chvíli

Vlčkovi ovšem nejvíce vadilo prvotní nasazení těchto sil a prostředků. Předpověď, jakým způsobem se požár může šířit, prý nevypadala úplně dobře. „Zatímco soud se žhářem, který požár založil, začal teprve tento týden, ve vedení ústeckých hasičů už padaly hlavy,“ prozradil Vlček.

Od září loňského roku opustilo hasičský záchranný sbor ústeckého kraje třicet lidí, deset z nich byli důstojníci. Generální ředitel hasičského záchranného sboru popsal, že nasazení sil a prostředků mělo vypadat jinak. „Domnívám se, že rozsah požáru nemusel být tak velký. Jenomže faktem je, že v lese bylo spousta nevytěženého dřeva, měnil se vítr a bylo extrémní sucho,“ doplnil Vlček.

Detaily, jak fungovalo vedení v Českém Švýcarsku, co se hasiči během požáru museli učit a jak se nejen hasiči z požáru poučili, uvidíte už příští sobotu 25. května v pořadu Spáleniště, poslouchat ho můžete i ve všech podcastových aplikacích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Banalita zažehla jeden z největších požárů v historii Prahy. V podezření byla i slavná rodina

2024-05-19T17:32:52Z dg43tfdfdgfd