ČECH UKRADL V KOSTELE VýZNAMNý ARTEFAKT. NěMECKý SOUD HO POSLAL DO VěZENí

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Pozlacený kříž s drahokamy ukradl Čech z kostela loni v červnu, přičemž sebral také kasičku s drobnými za církevní časopisy. Způsobená škoda na majetku byla vyčíslena na více než 2000 eur (50 tisíc korun). Materiální či historická cena šperku je ale mnohem vyšší. Obhajoba zmínila částku přinejmenším 50 tisíc eur, tedy 1,25 milionu Kč. 

Lupič před soudem řekl, že o hodnotě a významu pektorálu neměl tušení. Snažil se ho prodat, ale nabídku 18 eur odmítl. Překupník se totiž domníval, že jde o padělek. Český občan zjistil pravdu o ukradené věci z médií. 

Pektorál se dosud nenašel. Odsouzený muž si ho podle svých slov schoval u známého, jemuž je podle právníka připraven zavolat. Během posledních deseti měsíců to udělat nemohl, protože se nacházel ve vazbě. 

Čech se loni sám přihlásil české policii, která jej zatkla a předala německým kolegům, kteří už ho znali kvůli dřívějším prohřeškům. Recidivu zmínila i soudní porota při vynášení rozsudku. 

2024-05-07T12:58:00Z dg43tfdfdgfd