ZáKAZ TELEFONů NA šKOLáCH: PřEKVAPIVé VýSLEDKY NA ZDRAVí MLADýCH DíVEK

Norský zákaz telefonů ve školách

Podle Norského institutu veřejného zdraví (NHH) se zákaz používání mobilních telefonů na středních školách pozitivně podepisuje na celkovém psychickém zdraví studentů a také na jejich motivaci ke studiu.

Speciálně to pak platí u mladých dívek. „Na základě kombinace podrobných administrativních údajů s údaji z průzkumů o pravidlech používání chytrých telefonů na středních školách a na základě studie událostí ukazuji, že zákaz používání chytrých telefonů významně snižuje využívání zdravotní péče v případě psychických symptomů a nemocí u dívek,“ stojí ve studii NHH.

Například údaje školních psychologů ukazují, že se v některých případech snížila potřeba péče u studentek až o 60 %. Další data ze studie tvrdí, že došlo k redukci šikany. A to konkrétně o 46 % u mladých dívek a o 43 % u chlapců. To jsou alarmující čísla.

Lepší motivace k učení, méně šikany

Co se týče motivace k samotnému učení, opět se ukazuje, že opatření mělo ve finále pozitivní dopad na dívky. Jenže: „Na druhou stranu se ukázalo, že zákaz neměl žádný výrazný vliv na průměrný prospěch chlapců, známky přidělené učitelem ani na pravděpodobnost, že budou pokračovat ve studiu na střední škole.“

Poslední zjištění je neméně zajímavé. Dle Institutu veřejného zdraví se zlepšila celková situace ekonomicky znevýhodněným studentům, opět zejména u dívek. Jde o často citovaný jev na školách, kdy omezení vlivu rodiny a domova vede k urovnání socioekonomických rozdílů mezi dětmi. Dalším podobným prvkem je zavedení uniforem, se kterým například tuzemské školy pouze experimentují.

Slovensko také zakazuje mobily

Norský zákaz telefonů ve školách tak přináší skutečně působivé výsledky. A severské království není jediný evropský stát, který se k podobnému opatření rozhodl. Již v roce 2018 zákaz zavedla Francie a Itálie, v letošním roce dále například Finsko, Nizozemí a Slovensko. Princip je vesměs stejný – kantor na začátku dne od studentů telefony vybere, uzavře je do krabice, a rozdá jim je až na konci vyučovacího dne.

Zdroj: Norský institut veřejného zdraví, Euronews, MRU

2024-05-08T10:16:07Z dg43tfdfdgfd