TRAGICKý OSUD LEONTýNKY Z Ať žIJí DUCHOVé. VáVROVá SE DLOUHé ROKY TRáPILA, NAKONEC JI O žIVOT PřIPRAVILA ZáKEřNá NEMOC

Když se řekne Ať žijí duchové, leckdo si jako první vybaví malou Leontýnku, která získala srdce nejednoho diváka. Ačkoli v oblíbené pohádce měla šťastný konec, jak už to tak bývá, ve skutečném životě to bylo naopak. Představitelka Leontýnky Dana Vávrová měla velmi smutný osud. Její život vyhasl předčasně kvůli zákeřné nemoci, jak informoval Blesk.

Pohádka Ať žijí duchové měla snad všechny trumfy. Skvělé herce, chytlavé písničky i humorné scénky – a hlavně postavu, kterou miloval snad každý divák. Byla to malá Leontýnka, která spolu s tatínkem rytířem Brtníkem strašila na zřícenině hradu Brtník, ale nakonec našla kamarády, lásku a dočkala se šťastného konce. Totéž se však bohužel nedá říci o její představitelce Daně Vávrové.

Mladičká herečka se už během natáčení legendární pohádky bezhlavě zamilovala do protagonisty Dlouhého Janka, tehdy třináctiletého Jiřího Procházky. Byl její první velkou láskou. Daně bylo pouhých devět let.

Leontýnka z Ať žijí duchové: Tragicky zesnulá Dana Vávrová roli získala náhodou

O dva roky později mu svou náklonnost i vyjádřila, avšak nepochodila. "Danuška byla pěkná holka, ale na mě tehdy moc mladá. Bylo jí jedenáct a já už koukal po holkách, kterým rostla prsa. Trochu na mě kvůli tomu byla naštvaná…" svěřil se Procházka po více než třiceti letech deníku Aha!

Ačkoli první láska nedopadla tak, jak si Vávrová představovala, na muže nezanevřela a v devatenácti letech si vzala německého kameramana Josepha Vilsmaiera, kterému porodila tři děti. Ačkoli se snažili rozjet společný filmový byznys, nedařilo se jim podle představ a Vávrová nakonec zůstala u svého kopyta. Jako herečce se jí velmi dařilo nejen u nás, ale i v sousedním Německu. Zahrála si mimo jiné ve filmu Amadeus a v seriálech My všichni školou povinní nebo Arabela.

Vávrová nechtěla odejít, nemoc byla nad její síly

Byť v kariéře i v životě nakonec dosáhla všeho, co si přála, zradilo ji zdraví. Bylo jí pouhých 41 let, když v roce 2009 naposledy vydechla. Osudnou se jí stala rakovina, která se jí postupně rozšířila do žaludku, jater a plic.

Také milujete film Ať žijí duchové? S hlavními hrdiny se osud nemazlil!

"Podstupovala všechna příkoří a trápení, nechtěla odejít. V závěru už to bylo skutečně hrozné, přesto bojovala, zkoušela všechno. I alternativní léčbu a také jeden zcela nový lék, který má u některých forem nemoci dobré výsledky. Dana byla v životě vždycky houževnatá. Bohužel její nemoc byla stejně taková,“ citoval slova Daniny sestry Hany Heřmánkové web CNN Prima News.

"Měl jsem ji moc rád a je mi to velmi líto. Vůbec jsem netušil, že byla těžce nemocná. Pamatuji si ji jen v tom nejlepším. Poznal jsem ji, když jsme o ní dělali dokument z cyklu Osudy hvězd. Fascinovala mě tím, jak byla ze všeho nadšená, že bude režírovat, že bude hrát," řekl tehdy režisér Vladimír Drha pro web Lidovky.

Související články

2024-05-08T11:33:31Z dg43tfdfdgfd