SUNAK OZNáMIL VýRAZNé ZVýšENí PODPORY PRO UKRAJINU

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Sunak zdůraznil, že tato finanční pomoc bude Kyjevu poskytnuta s cílem zajistit vše potřebné k obraně proti Rusku. Peníze budou využity především na nákup munice, protivzdušné obrany a dronů vyráběných ve Spojeném království.

Zároveň varoval před hrozbou dalšího postupu ze strany Moskvy a zdůraznil životní důležitost obrany Ukrajiny proti agresi Ruska nejen pro bezpečnost Spojeného království, ale i pro celou Evropu. Upozornil, že pokud by Rusku bylo dovoleno úspěšně expandovat v této agresivní válce, nezastavilo by se to na polských hranicích.

Sunak ujistil, že Británie chce hrát aktivní roli v evropské bezpečnosti a bude stát po boku spojenců v NATO.

V následujících dnech plánuje Sunak navštívit Polsko a Německo, kde se setká s představiteli těchto zemí a s generálním tajemníkem NATO. Bude diskutovat o bezpečnostní spolupráci a o další podpoře Kyjeva.

Kyjev nedávno eskaloval své útoky na Rusko, především na lokality s energetickou infrastrukturou. Prezident Zelenskyj naléhá na spojence, aby urychlili dodávky zbraní a další pomoci, na které se Ukrajina spoléhá při obraně proti ruské ofenzivě. 

2024-04-23T10:33:19Z dg43tfdfdgfd