SOKOL: FERIHO TREST JE V NIžší ROVINě SAZBY. PODMíNKA NEBYLA VE HřE, DAV BY SOUD ZBOřIL

Kdyby soud Ferimu uložil podmíněný trest, budovu by nejspíš zbořil rozvášněný dav, okomentoval v nadsázce soudní rozhodnutí advokát Tomáš Sokol v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Obvinění podle něj bylo tak závažné, že podmínka nepřicházela v úvahu.

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri půjde za znásilnění dvou dívek, z toho jedné nezletilé, a pokus o znásilnění jedné další na tři roky do vězení. Trest mu v pondělí potvrdil odvolací soud. Rozhodnutí je pravomocné. Někdejší politik na zasedání zpochybňoval věrohodnost poškozených dívek. Dva ze skutků popřel, třetí označil za dobrovolný sex. Podle předsedy odvolacího senátu pražského městského soudu Libora Vávry však stačí, aby pachatel viděl, že oběť nesouhlasí. To Sokol potvrdil.

ČTĚTE TAKÉ: Feri prolomil mlčení na sítích. Vedle kritiky rozsudku a loučení avizoval i svůj návrat

„Je to korektní výklad ustanovení, které hovoří o násilném dosažení pohlavního styku, což je ale vykládáno tak, že to může být i zneužití bezbrannosti nebo něco podobného,“ řekl advokát. Pokud dá oběť najevo svůj nesouhlas a druhá strana přesto pokračuje v pohlavním styku, je to podle právní normy považováno za násilné dosažení pohlavního styku. Sokol doplnil, že to bude explicitně uvedeno v rámci rekodifikace trestního zákoníku.

Už od vynesení rozsudku veřejností rezonuje diskuse o tom, jak moc je Feriho trest přísný. „Kdyby mu byl uložen trest s podmíněným odkladem jeho výkonu, tak by pravděpodobně rozvášněný dav zbořil soudní budovu. Z tohoto důvodu by to tedy asi nešlo, to říkám s lehkou nadsázkou,“ podotkl Sokol. Šlo podle něj o tak závažné obvinění, že podmínka nepřicházela v úvahu. „I když se domnívám, že jsou u nás tresty poměrně hodně přísné, ale je to taková, řekl bych, právní a trestněprávní kultura,“ dodal. Feriho trest je podle něj v nižší rovině trestní sazby.

„Zdali je to moc, nebo málo, to je otázka etického hodnocení každého člověka podle jeho vlastních morálních měřítek,“ namítl k přísnosti Feriho trestu komentátor Thomas Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS. Z hlediska politického však dle jeho slov praskla „jedna velká bublina“. Feri podle něj nikdy nebyl význačným politikem co se obsahu týče, ale uměl témata atraktivně podávat zejména na sociálních sítích.

2024-04-23T04:30:36Z dg43tfdfdgfd