PUTINůV MLUVčí NECHCE PřIZNAT, žE ZA POKUSEM O VRAžDU ZELENSKéHO STOJí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Mluvčí Kremlu uvedl, že toto tvrzení nekomentuje, ale dodal, že to pravděpodobně nebude přesná informace. Napsal web The Guardian.

V úterý Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) oznámila zatčení dvou ruských agentů, kteří byli nalezeni v řadách Státní stráže Ukrajiny, jež zabezpečuje ochranu nejvyšších představitelů země.

Podle prohlášení SBU byli muži naverbováni ještě před útokem Ruska v únoru 2022. Ti ruští agenti, kteří směřovali svou pozornost k Zelenskému, údajně vyhledávali členy ukrajinské armády poblíž prezidentovy ochranné jednotky, s cílem vzít hlavu státu jako rukojmí a později ho zabít. Celá operace byla údajně koordinována z Moskvy. Ukrajina rovněž zveřejnila jména tří údajných ruských špionů zapojených do spiknutí.

Širší strategie zahrnovala identifikaci polohy vysokých ukrajinských představitelů a cílený raketový útok na ně, po kterém by následovala další střelba a útoky dronů. Tři zmínění ukrajinští plukovníci byli zatčeni pro podezření z velezrady a čelí až doživotnímu vězení.

2024-05-08T18:47:23Z dg43tfdfdgfd