PLOšNé SOCIáLNí INžENýRSTVí, KRITIZUJE LIDOVCE PILNý. STAVME RADěJI šKOLKY, DODAL PILIP

Za plošné sociální inženýrství označil bývalý ministr financí Ivan Pilný nápad lidovců, že by se bezdětným lidem nad 35 let zvyšovaly sociální odvody. Podle něj je ale jejich návrh očekávatelný, jelikož jim klesají volební preference a musí proto něco dělat, aby získali voličskou základnu. Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa byl lidovecký návrh nešťastně prezentován.

Lidovci chtějí prosadit, aby se bezdětným lidem nad 35 let zvýšily sociální odvody. Lidé se dvěma a více dětmi by naopak mohli platit méně. „Je to plošné sociální inženýrství. Jako obvykle to prostě nerozlišuje nějaké sociální skupiny. Pokud by to měla být podpora rodinám s dětmi, tak by měla být zaměřena asi nějakým jiným způsobem, například podporou mimoškolních aktivit a podobných záležitostí,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Ivan Pilný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka mrzačí důchodový systém, míní Hrnčíř. Třicet let se nic nedělo, reagoval Kohajda

Důvodem k takovým návrhům jsou podle něj klesající volební preference lidovců. „Blíží se volby, takže je potřeba přijít s něčím, co by mohlo tu voličskou základnu dodat. Je to nešťastné, ale víceméně se to dalo očekávat,“ řekl Pilný.

Návrh lidovců důrazně odmítli Piráti. „Razantně odmítáme návrh trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti, a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není. Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční, a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou,“ uvedl na sociální síti X šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš.

Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa jsou některé reakce přehnané, smysl v návrhu ale ani on nevidí. „Ten návrh nebyl prezentován úplně nejšťastnějším způsobem. Když se říká, že by bezdětní byli sankcionováni, zní to skutečně zvláštně a asi by to větší část veřejnosti nepřijala,“ uvedl Pilip.

Zároveň ale podotkl, že stát podporuje lidi, kteří mají více dětí, už nyní. „Je otázka, jakým způsobem se tyto parametry budou měnit. Druhá věc, ve které mají lidovci pravdu, je, že demografický vývoj je velmi znepokojující,“ sdělil Pilip. Zdůraznil ale, že jsou i jiné možnosti. „Ty nástroje by měly být zaměřeny spíš na to, aby byl dostatek školek, práce pro ženy a další věci, které umožní rodinám, které děti mají, aby jim to nějak dramaticky nezasáhlo do života, ale aby to bylo zvládnutelné pro jejich další fungování,“ popsal Pilip.

Návrh lidovců ve čtvrtek v pořadu 360° kritizovala také bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM). Podle ní jde o nesmysl.

2024-04-26T21:24:10Z dg43tfdfdgfd