MASAKR NA STřEDNí šKOLE ZMěNIL AMERIKU I CELý SVěT. ODSTARTOVAL DěSIVOU éRU šKOLNíCH STřELCů

To, co se v roce 1999 stalo na střední škole Columbine v americkém Coloradu, bohužel Spojené státy ovlivňuje dodnes. Střelby na tamních školách jsou třistanásobně častější než kdekoli jinde ve světě, a důvodem je mimo jiné i to, jak podrobně a neúnavně se tehdy o vrazích informovalo.

Dvacátého dubna roku 1999 dva studenti, jeden osmnáctiletý a druhý ještě o rok mladší, přijeli ke coloradskému gymnáziu Columbine s taškami plnými podomácku vyrobených výbušnin. Když je nesli do školy, nikdo si jich nevšímal a nikdo si nevšiml ani brokovnic a poloautomatických zbraní, které měli schované pod černými kabáty.

Exploze bomb v jídelně by byla katastrofická

Propanbutanové bomby útočníci měli v plánu nechat vybuchnout ve školní jídelně. Přáli si zabít co nejvíc lidí. Navzdory tomu, jak pečlivě po celé měsíce útok plánovali, ale výbušniny naštěstí selhaly. Oba chlapci proto vytáhli zbraně a začali do nic netušících lidí střílet.

Zabili celkem 12 studentů ve věku od 15 do 18 let, jednoho pedagoga a pak také sami sebe. Před sebevraždou navíc stačili zranit 24 dalších dětí. Při útoku se prý smáli a sdíleli své nadšení z toho, že přesně takhle si to představovali.

Vyšetřovatelé později našli jejich deníky, které si po dobu urputných a náročných příprav vedli. Několikrát v nich mimo jiné zaznamenali, že se už nemohou dočkat. O tom, že by je někdo šikanoval nebo jim ubližoval, v těchto záznamech není ani zmínka.

Případ změnil celou zemi

Nejhorší na celé věci bezesporu je, že většina lidí, kteří ve Spojených státech žijí, by dnes masakr na gymnáziu Columbine ani nepovažovala za výjimečnou tragédii. Se střelcem na školách se tam setkávají 300krát častěji než v kterékoli jiné zemi na světě. Důvodem této děsivé bilance je (samozřejmě kromě americké laxní legislativy týkající se držení a nákupu zbraní) právě to, co se stalo na Columbine. Nebo spíše po Columbine.

Mohlo by vás zajímat: Přelomový rozsudek? Střelec v USA zabil čtyři lidi, soud uznal vinnými oba jeho rodiče

Případ byl tehdy relativně bezprecedentní, a tak se nevědělo to, pro co dnes už existují empirické důkazy: Čím více toho média o pachatelích těchto činů a jejich řádění veřejnosti sdělují, tím vyšší je pravděpodobnost, že se takový útok někdo pokusí napodobit. Proto také v tomto článku neuvádíme žádné velké podrobnosti ani jména střelců; opatrnost je na místě i kvůli tomu, že Česká republika zažila podobný případ velice nedávno.

Columbine effect

Po masakru na Columbine ale jména a fotky vrahů, jejich deníky, videozáznamy, které pořídili při přípravách útoku, podrobný popis jejich řádění, seznam zbraní a desítky dalších informací po celé měsíce plnily titulní stránky novin a byly tématem televizních reportáží. Spekulovalo se o motivech mladíků, o jejich duševních poruchách. Lidé zkrátka chtěli znát nějaký důvod této tragédie… jenže všechny tyto spekulace a mýty daly vzniknout kultu.

Odstartoval takzvaný Columbine effect… strašlivé dědictví, se kterým se v USA vypořádávají dodnes. Střelba měla dopad na to, jak se ve státech přistupuje k bezpečnosti na školách. Instalovaly se detektory kovu, studenti začali kromě požárních cvičení také absolvovat cvičení pro případ aktivního střelce...  ale také se po ní jako houby po dešti vyrojily nové případy podobných masakrů, jejichž pachatele útočníci z Columbine inspirovali.

V současnosti existuje po celém světě minimálně 60 případů útoků ve školách takto spojených s vrahy z Columbine. Většina se pochopitelně stala v USA. Dohromady mají tito útočníci na svědomí víc než 250 životů.

Zdroj: Echoes of Columbine, CNN, ABC News, Medpage Today

Video, které jste mohli minout: Vražda, která změnila Slovensko

2024-04-20T05:12:08Z dg43tfdfdgfd