KVíZ: ZKUSTE SI OTáZKY Z PřIJíMACíCH ZKOUšEK NA STřEDNí šKOLY. ZJISTěTE, ZDA BYSTE SE ZVLáDLI NA STřEDNí DOSTAT I DNES

Drtivá většina z nás má přijímací zkoušky na střední školu již dávno za sebou. Pro děti, které končí základní školu se jedná o jednu z prvních, ne-li úplně první, velkou zkoušku v životě. Většina dětí se na přijímací zkoušky řádně připravuje, jelikož projít testem není vůbec jednoduché. Otestujte své znalosti - dostali byste se na střední školu i dnes?

Přijímací zkoušky na střední školy

Den, kterého se děsí nejen děti, ale i rodiče. Přijímačky na střední školu jsou pro většinu uchazečů, ale i pro jejich rodiče, živou noční můrou. Zdaleka nemusí jít o to, že by děti neměly dostatečné znalosti, nebo že by se na přijímací zkoušky nepřipravovaly. Zkrátka a jednoduše jde o první velkou zkoušku, kterou děti podstupují, a která je ve většině případů velmi stresující. A všichni víme, že stres a nervozita mohou velmi nepříjemně ovlivnit jak naše výstupy, tak celkové výsledky.

Přijímací zkoušky na střední školy se konají dvakrát v pravidelných termínech obvykle v polovině dubna. V každém termínu studenti píší testy z českého jazyka a matematiky na jedné z jejich preferovaných středních škol. Výsledek je počítán z lepšího výsledku obou termínů a platí pro všechny vybrané školy. Organizace Cermat, pod Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, koordinuje a provádí povinné jednotné přijímací zkoušky (JPZ). JPZ, také známé jako státní přijímací zkoušky, jsou povinné pro přijetí na maturitní obory bez talentových zkoušek, nástavbové studium a sportovní gymnázia. JPZ se skládají z testu z českého jazyka a literatury a testu z matematiky. Vedle JPZ mohou střední školy ale mít i vlastní přijímací kritéria, tzv. školní část přijímací zkoušky, často zaměřenou na prospěch nebo testy studijních předpokladů, některé školy pak mají své vlastní přijímací pohovory. JPZ musí mít nejméně 60% váhu na celkovém hodnocení přijímacího procesu. Minimální hranice úspěšnosti u přijímacích zkoušek Cermat není centrálně stanovena, ale jednotlivé střední školy si mohou stanovit svou vlastní hranici pro přijetí.

Kvíz: Otestujte, co víte o českých a československých prezidentech. Kvízem projde bez chyby jen opravdový znalec

Prezident a jeho funkce hrají v českém národě obrovskou a nenahraditelnou roli. A jinak tomu nebylo ani v minulosti. Někteří prezidenti byli oblíbení více, jiní méně. Pravdou ale je, že bychom o nich měli mít všichni alespoň minimální povědomí. Jak jste na tom vy? Otestuje své znalosti v zábavném kvízu.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Prošli byste přijímacími zkouškami i vy? Otestujte své znalosti!

Ačkoliv se jedná o přijímací zkoušky na střední školy, test jako takový není vůbec jednoduchý. A především nám, kteří už jsme pár let po škole, by mohly některé otázky dělat pěkné problémy. Otestujte své znalosti a zjistěte, zda byste přijímacími zkouškami dokázali projít i dnes.

Pokud se vám kvíz nezobrazuje, klikněte zde.

Související články

2024-04-20T05:58:37Z dg43tfdfdgfd