IZRAEL PřIPRAVUJE EVAKUACI RAFAHU V GAZE. OFENZIVA DO MěSTA SE ZřEJMě BLíží

Podle egyptských představitelů, kteří byli informováni o izraelských plánech, budou první dva až tři týdny operace věnovány evakuaci civilistů v koordinaci se Spojenými státy, Egyptem a dalšími arabskými zeměmi. Evakuace bude zahrnovat přesun civilistů mimo jiné do nedalekého města Chán Júnis a zřízení stanových městeček s potravinami a zdravotnickým vybavením.

Teprve poté izraelská armáda začne postupně přesouvat své jednotky do Rafáhu a zaměří se na oblasti, kde se pravděpodobně skrývají vůdci a bojovníci Hamásu. Zdroje citované WSJ uvádějí, že boje v Rafáhu by mohly trvat nejméně šest týdnů, přestože přesné načasování zahájení operace ještě není jasné.

Izrael tvrdí, že v Rafáhu se nachází poslední čtyři prapory Hamásu z celkových 24 a město tak zůstává poslední baštou tohoto palestinského hnutí. Izraelská vláda se domnívá, že v Rafáhu jsou také většina ze zhruba 130 rukojmích unesených 7. října z jižního Izraele, které drží Hamás.

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu ve svém nedělním projevu slíbil zvýšené úsilí o osvobození rukojmích a dosažení vítězství, ale nezmínil se explicitně o plánované operaci v Rafáhu. Washington, hlavní spojenec Izraele, vyjádřil obavy ohledně možné rozsáhlé vojenské operace a naléhal na izraelskou vládu, aby nezahajovala akci, dokud nezajistí bezpečnou evakuaci všech civilistů.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken varoval před hroznými následky pro civilisty, kteří by zůstali v Rafáhu během operace, a zdůraznil, že cíle Izraele lze dosáhnout jinými prostředky než vojenskou silou.

Válka v Pásmu Gazy začala 7. října teroristickým útokem Hamásu, který si vyžádal téměř 1200 obětí na izraelské straně a unesení asi 250 osob. Podle úřadů ovládaných Hamásem válka na palestinské straně si vyžádala přes 34 000 mrtvých a asi 77 000 zraněných. Mezi mrtvými jsou tisíce bojovníků Hamásu, ale většinu tvoří civilisté, převážně ženy a děti.

2024-04-23T10:44:06Z dg43tfdfdgfd