DVA KONDOřI STáLI SOTVA NA NOHOU. DůVOD ZáCHRANářE PřEKVAPIL, PTáCI BYLI OPILí

Záchranná stanice v americkém Connecticutu nedávno přijala dvojici bezvládných kondorů havranovitých. Ptáky lidé našli u městského masného trhu a obávali se, že jim někdo ublížil. Opeřenci se však potřebovali jen pořádně vyspat, byli totiž opilí.

Když minulou neděli zavolala městská odchytová služba ve Watertownu v Connecticutu do záchranné stanice dravců A Place Called Hope (Naděje), že jim veze bezvládného kondora havranovitého (lidově zvaný černý sup), obávala se šéfka stanice Christine Cummingsová nejhoršího, všimla si americká televize CBS News.

„Kondora našli u kontejneru na odpadky nedaleko masného trhu. Mysleli si, že ho možná srazilo auto, tak zavolali k nám. Za chvíli vezli i druhého. Člověk, který ho našel, slyšel práskavý zvuk, domnívali jsme se tedy, že jsou ptáci možná postřelení,“ popsala Cummingsová pro list Connecticut Insider.

Dvojici kondorů po vystřízlivění vypustili na svobodu:

Podhled na „správnou dvojku“, jak kondorům ve stanici začali říkat, nevzbuzoval navzdory jménu stanice, žádnou velkou naději. „Ti dva se neudrželi na nohou, potáceli se a omdlévali. Prostě nám umírali před očima, jak se zdálo,“ vylíčila Cummingsová.

Záchranáři vyzkoušeli nejrůznější testy, aby zjistili, co ptákům ublížilo. Odpověď byla nakonec překvapivě prostá. „Zjevně našli otevřený kontejner a v něm byl pohozený nějaký ovocný nápoj, který zkvasil. Supové byli zkrátka namol opilí,“ informovala záchranná stanice na svém facebookovém profilu.

Šestinohá gazela žijící v izraelské Negevské poušti šokovala odborníky:

Péče o zpité mrchožrouty se překvapivě podobala lidským potřebám. „Dostali napít, pořádně se vyspali a druhý den spořádali skutečně obrovskou snídani. Ale mezi námi, nalití supi nejsou zrovna příjemní pacienti,“ podotkla Cummingsová.

Poučení pro lidi

Druhý den měl ptačí večírek u kontejneru opět téměř lidský konec.

„Ráno jsme je vypustili ven a vrátili se domů, už jsou zase se svou kolonií. Ptáci jeden druhému nedovolí létat v opilosti. Tihle dva parťáci se navzájem ohlídali. Jestli si z toho vezmou nějaké poučení, to už říct nedokážeme. Jen doufáme, že se o naší stanici nezačne říkat, že jsme dravčí záchytka,“ vtipkovali pracovníci stanice na sociální síti.

Jaké zvuky vydává kondor havranovitý? Podívejte se:

Případ by podle šéfky stanice Cummingsové měl být poučením pro lidi, jak obecně předcházet ohrožení volně žijících zvířat. „Je potřeba dávat si pozor, aby kontejnery na odpad zůstávaly zavřené. Nemusí v nich být ani pohozený zbytek alkoholu, stačí když zkvasí nějaké ovocné pití. Volně žijící zvířata to najdou, ochutnají a pak mají potíže,“ upozornila Cummingsová.

Vědci v Tichém oceánu objevili podivné nové druhy živočichů:

Kondoři havranovití patří k běžným ptákům žijícím v Connecticutu celoročně. Jsou mrchožraví a potravu si vyhledávají například na skládkách nebo se živí zvířaty sraženými u silnic, uvedla CBS.

2024-04-20T07:12:57Z dg43tfdfdgfd