ČESKO VYZýVá RUSKO, ABY ZASTAVILO KYBERúTOKY STáTNíHO AKTéRA APT28

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

"Na základě informací zpravodajských služeb byly některé české instituce od roku 2023 rovněž cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob provedení těchto útoků a jejich zaměření odpovídalo profilu aktivit aktéra APT28," uvedlo ministerstvo na webu.

České úřady poskytly dotčeným subjektům technická doporučení a nabídly spolupráci s cílem zvýšit bezpečnostní opatření. Problematiky se týkala také aktivní opatření v rámci globální operace Dying Ember.

Podle ministerstva se ruský státní aktér APT28 na Česko zaměřuje dlouhodobě. "Toto jednání je v rozporu s normami OSN pro odpovědné chování států v kybernetickém prostoru a dalšími mezinárodními závazky. V kontextu nadcházejících evropských voleb, národních voleb v řadě evropských zemí a pokračující ruské agrese proti Ukrajině jsou tyto činy zvláště závažné a odsouzeníhodné. Vyzýváme Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala," sdělil úřad.

Kybernetické útoky proti politickým subjektům, státním institucím a kritické infrastruktuře jsou podle české diplomacie nejen ohrožením národní bezpečnosti, ale narušují také demokratické procesy, na kterých je založena zdejší svobodná společnost. České úřady hodlají pokračovat v krocích posilujících odolnost vládních institucí i soukromého sektoru.

"Česko je opakovanými kybernetickými útoky státních aktérů znepokojeno. Jsme odhodláni na toto neakceptovatelné jednání důrazně reagovat společně s evropskými i mezinárodními partnery," dodalo ministerstvo. 

2024-05-03T10:52:01Z dg43tfdfdgfd