ČERNý KAšEL SE V ČESKU NADáLE šíří. NEJVíCE MEZI NáCTILETýMI

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Onemocnění se vyskytuje ve všech věkových skupinách, medián věku nemocných je 23 let a stále se snižuje. U dětí do jednoho roku je hlášeno již 128 případů onemocnění pertusí. Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost je u náctiletých, s maximem ve věkové skupině 15 až 19 let.

Nejvyšší nemocnost je v Jihočeském kraji, který eviduje také nejvíce případů, konkrétně 1323 případů, na Vysočině a v Pardubickém kraji. Přes tisíc případů onemocnění hlásí Středočeský kraj. 

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

2024-04-23T14:01:30Z dg43tfdfdgfd