FIALA: DO KONCE ROKU BY SE MOHLO KONAT DALší JEDNáNí čESKé A UKRAJINSKé VLáDY

Praha - Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.

"Převaha Rusů je obrovská a Ukrajina může uspět jedině tehdy, když bude mít (zbraní a munice) dostatek a rychle," uvedl premiér. Především se svými protějšky z Dánska a Nizozemska řešíme, co lze pro Ukrajinu udělat a jak pomoc včetně české iniciativy na shánění dělostřelecké munice dále posouvat, doplnil.

Čeští ministři v čele s Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským předloni 31. října. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku ruské invaze. ČTK v rozhovoru řekl, že by se letos mohlo zopakovat mezivládní jednání. "Je to ve hře a dovedu si představit, že v průběhu tohoto roku takové jednání uskutečníme," uvedl Fiala.

S Ukrajinou podle Fialy aktuálně Česko jedná na mnoha úrovních od zmocněnce pro Ukrajinu až po vrcholnou politickou úroveň. "To, co Ukrajina momentálně nejvíc potřebuje, to jsou zbraně a munice," uvedl.

Česko chce dál pokračovat ve své iniciativě na shánění dělostřelecké munice, klíčová je spolupráce s Dánskem a Nizozemskem. "Koalice těchto tří států udělala opravdu hodně a bez nich by ta iniciativa takto úspěšná nebyla. Jsem vděčný všem, kteří se k tomu přidávají," dodal.

První dodávky z české iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl premiér v polovině dubna po jednání v sídle NATO. Díky české iniciativě se podle něj už podařilo sehnat 500.000 kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200.000 jsou smlouvy, dalších 300.000 kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit.

2024-05-04T04:45:03Z dg43tfdfdgfd