ČECH PROSAZUJE V BRUSELU NáVRH, KTERý BY MOHL PřITížIT UKRAJINě

Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout zpřísnění pravidel pro dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny. S odvoláním na své zdroje o tom informoval server Politico. 

Europarlament má v příštím týdnu hlasovat o prodloužení pozastavení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty. Pokud by Hlaváček získal dostatečnou podporu, podle Politica by celý proces zkomplikoval či zastavil.

Aktuální pravidla přitom vyprší na začátku června, tedy krátce před evropskými volbami. Česko si zvolí nové europoslance v pátek 7. a v sobotu 8. června. Volby do Evropského parlamentu se v zemích sedmadvacítky uskuteční od čtvrtka 6. do neděle 9. června 2024. Dohody ohledně termínu hlasování dosáhlo loni v květnu tehdejší švédské předsednictví. 

"Pokud by změny prošly, nebude žádná dohoda o liberalizaci obchodu s Ukrajinou do konce mandátu a budou zavedeny opět předválečné tarify," sdělila švédská europoslankyně Karin Karlsbrová z frakce Renew Europe, ve které je i hnutí ANO.

Podle Politica se Hlaváček pokouší získat co nejvíce poslanců pro svůj návrh, o kterém tvrdí, že je pro Ukrajinu příznivý a zároveň pomáhá zemědělcům z členských zemí Evropské unie. Několik členů frakce Renew Europe se už ovšem vyslovilo proti návrhu. 

2024-04-20T15:26:44Z dg43tfdfdgfd