ČAPUTOVá I OPOZICE ODSOUDILY ZASTRAšOVáNí čI SNAHU O OVLáDNUTí MéDIí

Bratislava - Tam, kde je ohrožena svoboda tisku, je ohrožena i demokracie, reagovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na propad Slovenska v nejnovějším žebříčku svobody médií organizace Reportéři bez hranic. V něm Slovensko kleslo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Slovenská opozice výsledek označila za důsledek útoků na novináře a snahy vlády premiéra Roberta Fica ovládnout veřejnoprávní média.

"Svobodná média a demokracie jsou od sebe neoddělitelné. Nemůžeme akceptovat útoky na novináře a zvlášť od těch, kteří mají v rukou moc. K demokracii nepatří ani zastrašování médií a snaha o jejich politické ovládnutí," napsala Čaputová na sociální síti.

"Svobodné a nezávislé mediální prostředí či ochrana novinářů nebyly snad nikdy tak důležité jako nyní. Budeme dělat všechno pro to, aby se škodlivé a nedemokratické záměry slovenské vlády v oblasti médií nestaly skutečností," uvedla v prohlášení poslankyně nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Zora Jaurová. Toto proevropské hnutí uspořádalo ve čtvrtek demonstraci v Bratislavě proti snahám vlády ovládnout veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS); na akci přišlo několik tisíc lidí.

Ficova vláda minulý týden schválila nový zákon o Slovenské televizi a rozhlasu, který například předpokládá, že ve funkci předčasně skončí nynější ředitel RTVS. Fico loni po jmenování do čela již čtvrté vlády označil za nepřátelská čtyři soukromá média, včetně nejsledovanější televize Markíza, a jejich novinářům odmítá odpovídat na dotazy. Zástupci vládní koalice také přestali chodit do politické diskusní relace Markízy.

Podle opozičního hnutí Slovensko (dříve OLaNO) expremiéra Igora Matoviče totalitní kroky vlády dělají Slovensku mezinárodní ostudu. "Robert Fico se nikdy netajil tím, že se svobodnými kritickými médii má problém. Jsou totiž ohrožením jeho lží. Fico dělá z novinářů živé terče," uvedla bývalá slovenská ministryně kultury za OLaNO Natália Milanová. Dodala, že vláda se obává také RTVS a chce vytvořit takovou televizi a rozhlas, které budou vysílat jen to, co si přejí vládní strany.

2024-05-03T12:16:14Z dg43tfdfdgfd