USA VINí ČíNU Z PODPORY VáLKY PROTI UKRAJINě. POMáHáTE OBCHáZET SANKCE, TVRDí BRITOVé

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Cameron uvedl, že z Británie by se neměly do zemí sousedících s Ruskem vyvážet produkty, které by po následném zaslání do Ruska mohla Moskva použít k budování své vojenské mašinérie.

Ministr se vyjádřil k návštěvě kyrgyzské metropole Biškek v době znepokojení, které vyvolává nárůst prodeje bezpilotních zařízení a těžkých strojů z Británie do zemí, jako jsou Kyrgyzstán a Uzbekistán.

Televize Sky News informovala, že britský export do Kyrgyzstánu stoupl po uvalení sankcí na Rusko v důsledku jeho invaze na Ukrajinu o více než 1100 procent.

Peking přitom v úterý odmítl a odsoudil tvrzení Spojených států, že Čína podporuje válku rozpoutanou Ruskem na Ukrajině tím, že Moskvě poskytuje velké množství strojů, mikroelektroniky či technologií do dronů a řízených střel, díky čemuž Rusko může navyšovat svou zbrojní výrobu.

Jak informovala agentura AFP, mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Wang Wen-pin poukázal na to, že Spojené státy vznesly "neopodstatněná obvinění proti normálnímu obchodu" mezi Čínou a Ruskem, přičemž Washington schvaluje návrh zákona o pomoci Ukrajině. Takový přístup je podle mluvčího "extrémně pokrytecký a naprosto nezodpovědný a Čína je rozhodně proti němu".

Čína a Rusko v posledních letech zintenzivnily ekonomickou spolupráci i diplomatické kontakty a jejich strategické partnerství se od ruské invaze na Ukrajinu jen sblížilo.

Čína tvrdí, že v ukrajinském konfliktu je neutrální - dostává však kritiku za to, že se vyhýbá odsouzení Moskvy za její invazi ze dne 24. února 2022.

Se zmiňovaným obviněním přišel minulý pátek i americký ministr zahraničí Antony Blinken, když krátce před svou návštěvou v Pekingu obvinil Čínu, že pomáhá Rusku při jeho největší militarizaci od dob Sovětského svazu. Podle Blinkena Čína nepřímo podněcuje válku na Ukrajině dodávkami komponent, které Rusko pak používá ke své vojenské expanzi.

"Pokud jde o ruskou obrannou průmyslovou základnu, hlavním přispěvatelem k tomu je v současnosti Čína," řekl Blinken novinářům po setkání ministrů G7 na italském ostrově Capri. Dodal, že Čína takto "umožňuje Rusku pokračovat v agresi proti Ukrajině".

Američtí představitelé tvrdí, že Čína přestala Rusku poskytovat přímou vojenskou pomoc, ale mu poskytla dodávky dvojího použití, které například. ruským jednotkám umožnily přeskupit se na frontě. Tyto přesuny byly možné i pro velké zpoždění americké pomoci Ukrajině.

Čína popírá tvrzení, že pomáhá Rusku ve válce na Ukrajině, a trvá na tom, že nebude akceptovat "kritiku ani nátlak" pro své vztahy s Ruskem.

Mluvčí Wang v této souvislosti v úterý připomněl, že Čína si v otázce Ukrajiny vždy udržovala "objektivní a spravedlivý postoj, aktivně se zasazovala za mírové rozhovory a prosazovala politické řešení konfliktu".

2024-04-23T10:20:08Z dg43tfdfdgfd