RUSKá DIPLOMACIE ODMíTLA OBVINěNí NěMECKA Z KYBERNETICKýCH úTOKů

Moskva - Ruská diplomacie dnes odmítla obvinění Německa z kybernetických útoků a uvedla, že se Berlín podobnými tvrzeními snaží zvýšit napětí. Řekla to dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Německo v posledních týdnech informovalo o dřívějších kybernetických útocích proti politickým stranám, vládním institucím a firmám s kritickou infrastrukturou. Zodpovědná je za ně podle něj Moskva.

Německo zároveň povolalo svého velvyslance v Rusku ke konzultacím. Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že toto rozhodnutí povede k dalšímu zhoršení vzájemných vztahů, informovala agentura Reuters.

"Berlín pravidelně využívá mýtu o škodlivé činnosti údajných ruských hackerů v Německu, činí tak za účelem zvýšení napětí v bilaterálních vztazích," řekla dnes mluvčí ruské diplomacie. Berlín podle Zacharovové nepředložil žádné důkazy.

Německé úřady v poslední době uvedly, že se země nejméně poslední dva roky potýká s kybernetickými útoky na vládnoucí sociální demokracii (SPD) a německé firmy z odvětví logistiky, zbrojního průmyslu, letectví nebo informačních technologií. Německá vláda z nich obvinila ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU. Podrobnosti o konkrétních škodách Berlín z bezpečnostních důvodů nezveřejnil, píše Reuters.

Severoatlantická rada, což je nejvyšší orgán NATO, minulý týden vyjádřila hluboké znepokojení kvůli přibývajícím ruským kyberútokům. V prohlášení mluví o ohrožení bezpečnosti aliančních partnerů a mezi konkrétními zeměmi, které se staly jejich terčem, zmiňuje vedle Německa i Česko a Polsko. Zacharovová tato tvrzení dnes odmítla a uvedla, že Západ vede proti Rusku informační válku, která zahrnuje smyšlené zprávy a tvrzení, jejichž cílem je vyvolat obavy z Ruska.

Moskva podobně opakovaně reaguje i na další vyjádření Západu, který kritizuje za jeho podporu Kyjeva. Ruská vojska před více než dvěma lety vtrhla na Ukrajinu, čímž rozpoutala největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

2024-05-08T12:49:50Z dg43tfdfdgfd