PUTIN Má PARANOIDNí STRACH, žE ZáPAD OMEZí MOC RUSKA. MOSKVA PROTO ENORMNě ZBROJí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Jak referuje web Ukrajinská pravda, řekla to přední představitelka amerických tajných služeb Avril Hainesová.

„Putin nadále věří, že Rusko je v ohrožení, a téměř jistě předpokládá, že větší, lépe vybavená armáda tento názor zprostředkuje západnímu i domácímu publiku. Putinovy ​​strategické cíle také zůstávají nezměněny. Nadále považuje rozšiřování NATO a západní podporu Ukrajině za potvrzení jeho dlouhodobého přesvědčení, že Spojené státy a Evropa se snaží omezit Rusko,“ uvedla Hainesová.

Také považuje spojení s touto situací za „určitou paranoidní reakci". Zároveň se přiklání k názoru, že akce NATO jsou ve skutečnosti zaměřeny na ujištění Ruska o opaku. Nicméně Putinova rozhodnutí urychlila události, kterým se snažil předejít, včetně rozšíření aliance poté, co se Finsko a Švédsko, dlouho neutrální země, připojily k NATO.

"Jak můžeme přesvědčit Putina, že NATO není agresivním subjektem? Jak mu můžeme sdělit, že nemáme v plánu napadnout Rusko?" zeptal se senátor Angus King hlavního zpravodajského důstojníka.

King dále poznamenal, že nedávno četl knihu o ruských zpravodajských službách, které jsou podle něj inherentně paranoidní organizací.

„Nikdo nemá zájem o útok na Rusko nebo jakýkoliv zásah do ruské suverenity. Chceme jednoduše ochránit evropské hranice v souladu s tím, jak existují od skončení války,“ dodal King.

Podle Hainesové je Vladimir Putin přesvědčen, že aktuální domácí i mezinárodní události mu hrají do karet. Očekává se, že Moskva bude pokračovat v agresivní taktice, a válka pravděpodobně neskončí v blízké budoucnosti.

Pro pokračování války Putin směřuje stále větší část ruského rozpočtu na militarizaci. Hainesová upozorňuje, že Rusko už nyní zaplatilo vysokou cenu za konflikt na Ukrajině a je připraveno zaplatit ještě více.

„Putin zvýšil výdaje na obranu na téměř 7 % ruského HDP, což je téměř dvojnásobek historického průměru," sdělila Hainesová. Dodala, že rozpočet na obranu tvoří v současnosti přibližně 25 % všech federálních výdajů Ruska.

2024-05-03T13:09:55Z dg43tfdfdgfd