NATO Míří K TOMU, ABY PřEKROčILO čERVENé čáRY NA UKRAJINě, VARUJE MAďARSKO

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

"NATO chce nyní napumpovat dalších sto miliard dolarů do války na Ukrajině. Mír se tak Evropě stále více vzdaluje, protože i NATO rychle postupuje k překročení dříve společně nakreslených červených čar," zdůraznil Szijjártó.

Podle jeho slov aliance NATO chce intenzivněji koordinovat i dodávky zbraní na Ukrajinu a výcvik ukrajinských vojáků.

"Ve smyslu návrhu generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který dostaly členské země Aliance v úterý, těch sto miliard dolarů by se mělo vysbírat za pět let, což znamená, že NATO počítá s prodloužením války minimálně o pět let," zdůraznil maďarský ministr.

Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, že Budapešť se nechce podílet na operacích aliance NATO týkajících se dodávek zbraní a ani na výcviku ukrajinských vojáků.

Szijjártó už loni uvedl, že v rámci podpůrného programu je možné poskytovat Kyjevu pouze tzv. nesmrtící prostředky, a to pouze na dobrovolném základě. Dodal, že stále platí rozhodnutí NATO, že je třeba udělat vše pro to, aby nedošlo ke konfrontaci s Ruskem.

"Přestože na setkání vládla specificky válečná atmosféra, nikdo toto rozhodnutí nezpochybňoval," uvedl maďarský ministr s tím, že spojenci údajně dali jasně najevo, že za současných okolností nepřichází v úvahu členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci.

Szijjártó dodal, že Maďarsko podporuje územní celistvost a suverenitu Ukrajiny, ale zároveň by se podle jeho názoru mělo ujasnit, že válka, která tam zuří, není válkou Evropy. Členství Ukrajiny v NATO podle něj není aktuální, protože není možné přijmout zemi ve válečném stavu.

Dodal, že v NATO také není místo pro stát, který neustále potlačuje práva národnostních menšin. Kyjev se podle něj z hlediska práva používání mateřského jazyka národnostních menšin musí vrátit k podmínkám z roku 2015.

"Rozumíme a vnímáme, že Ukrajinci slibují, že už je vypracován návrh zákona, že nyní najednou svolali zástupce menšin, což se léta nedělo. Nyní se velmi snaží," poznamenal Szijjártó, který však místo slibů od Kyjeva očekává přijetí příslušné legislativy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom po schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem na konci září vstup Ukrajiny do NATO označil za otázku času, uvedl server Independent.

"Ukrajina si zaslouží, aby se stala členem NATO - a stane se jím," uvedl Zelenskyj později v pravidelném večerním videoproslovu. "Pracujeme na tom, abychom v souvislosti s členstvím v NATO dosáhli praktické pokroky," dodal. 

2024-05-03T10:24:23Z dg43tfdfdgfd