NA UKRAJINě ZAHYNUL RUSKý VáLEčNý REPORTéR DENíKU IZVESTIJA

Na jihovýchodní Ukrajině zahynul válečný reportér ruského deníku Izvestija Semjon Jeremin. Deník o tom informoval na telegramu.

Ruský list Izvestija v sobotu uvedl, že jeden z jeho vojenských zpravodajů byl zabit při útoku ukrajinského bezpilotního letounu v jihovýchodní oblasti Záporoží, informuje deník Moscow Times. Ukrajina se podle agentury Reuters ke zprávě nevyjádřila.

Podle deníku jejich válečný zpravodaj zahynul v ukrajinské Záporožské oblasti, jejíž část Rusko okupuje. K útoku došlo v pátek, když se novinář a jeho filmový štáb vrátili z reportážní cesty do frontové vesnice Pryiutne, uvádí Izvestija. Jeho poslední reportáž se věnovala ruskému pohledu na dronovou válku s Ukrajinou, dodal deník.

Dvaačtyřicetiletý muž se již dříve hlásil zpoza frontových linií ve východní ukrajinské Doněcké oblasti, včetně bojového města Mariupol, uvedl list.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová útok ve svém prohlášení ostře odsoudila a označila jej za „akt pomsty“ za jeho novinářskou práci. A požaduje, aby mezinárodní organizace a struktury pro lidská práva "okamžitě a rozhodně odsoudily další brutální vraždu ruského novináře". Rusko zcela obrací mezinárodní systém naruby i tímto postojem.  

Tato agresorská země před více než dvěma lety napadla na příkaz prezidenta Vladimira Putina Ukrajinu a obsadila část jejího území, stále okupuje rozsáhlé oblasti na jihu a východě země. Jeremin psal pro deník Izvestija o válce od jejího počátku, sledoval mimo jiné vývoj bojů o města Mariupol, Marjinka či Vuhledar.

2024-04-20T11:11:20Z dg43tfdfdgfd