FICO NA VýROčí KONCE VáLKY SPíLAL "SLABé" EU. PO BRUSELU CHCE MíROVý PLáN

Konec druhé světové války si dnes připomínají také na Slovensku. Slova se chopila současná politická reprezentace v čele s premiérem Robertem Ficem (Smer-SD), který se pustil do kritiky Evropské unie. Ta je podle jeho slov slabá, když nedokáže nabídnout mírový plán pro konflikt na Ukrajině. 

Fico mluvil u vojenského památníku Slavín v Bratislavě o míru, uvedla agentura TASR. Zmínil, že míru neprospívá, když se lidé dělí na dva tábory u základních věcí. Apeloval na spojování občanů, protože rozdělování národa škodí míru. Ocenil také každou oběť druhé světové války, která přinesla porážku nacismu. 

Slovenský premiér zdůraznil roli sovětské Rudé armády při osvobozování tehdejšího Československa. Vzniklo tenkrát podle něj silné pouto mezi Slováky a obyvateli bývalého Sovětského svazu. V této souvislosti odmítl překrucování dějin. Největší podíl na porážce nacistů přisoudil právě Rudé armádě. 

Fico podotkl, že míru neprospívá, pokud se o válce mluví lehkovážně. Vyjádřil také zklamání z Evropské unie, která podle něj není schopna nabídnout smysluplný mírový plán pro válku na Ukrajině, ačkoliv blok vznikl jako mírový projekt.

"Je to velký projev slabosti EU," nechal se slyšet s tím, že se Unie neumí postavit na vlastní nohy v otázce zahraniční politiky. 

Fico rovněž apeloval na respektování mezinárodního práva. Slovensko podle něj musí udělat všechno pro to, aby jeho zahraniční politika stála na členství v EU a NATO a zároveň se orientovala na všechny čtyři světové strany. 

2024-05-08T11:43:08Z dg43tfdfdgfd