BRITáNIE POSKYTNE UKRAJINě DOSUD NEJVěTší BALíK VOJENSKé POMOCI, UVEDL LONDýN

Londýn/Kyjev - Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (14,7 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

"Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici," upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Británie patří k nejaktivnějším evropským dodavatelům vojenského vybavení Kyjevu. Celkový objem britské pomoci by s letošními třemi miliardami měl dosáhnout výše 12 miliard liber. Z nových 500 milionů by se podle vlády měla mimo jiné přímo v Británii. financovat výroba tisíců vojenských dronů pro Ukrajinu.

Britské oznámení přichází v den, kdy americký Senát začne schvalovat klíčový balík vojenské pomoci 61 miliard dolarů Kyjevu, jehož přijetí dlouho oddalovaly spory ve Sněmovně reprezentantů. Očekává se, že bude schválen během několika dnů.

Británie podle Sunaka uvede zbrojní průmysl do válečného režimu

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP ze současných asi 2,3 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká "největší posílení obrany za poslední generaci" a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

Sunak upozornil, že případné vítězství Ruska ve válce na Ukrajině by ruského prezidenta Vladimira Putina povzbudilo. "Nezastaví se na Ukrajině ... Touží, i když na to ještě nemá kapacitu, zaútočit na další evropské země, potenciálně včetně spojenců z NATO, které bychom měli povinnost bránit, tak jako oni mají povinnost bránit nás," řekl Sunak. Na cestě do Polska ho doprovodil ministr financí Jeremy Hunt a šéf resortu obrany Grant Shapps. Později se Sunak sejde s polským premiérem Donaldem Tuskem.

"Investice do Ukrajiny je investicí do naší bezpečnosti," zdůraznil Sunak.

"Realitou je, že mít agresivního souseda s sebou nese náklady a my máme velmi agresivního souseda," řekl šéf NATO Stoltenberg o Rusku. Pochválil Británii za její plán zvýšit výdaje na obranu. Jde podle něho také o to, ukázat Spojeným státům, že evropské země se na nákladech podílejí.

Členské země NATO mají na obranu vydávat dvě procenta HDP ročně. Česko loni na tento účel vyčlenilo 1,5 procenta HDP. Poslanecká sněmovna ale před rokem schválila zákon, podle kterého bude Česko vynakládat každoročně nejméně dvě procenta HDP na obranu.

2024-04-23T11:06:44Z dg43tfdfdgfd