ŽALOBCE žáDá PRO LIMBERSKéHO A JEHO SPOLEčNíKY PENěžITý TREST ZA VYDíRáNí

Karlovy Vary - Státní zástupce navrhuje pro fotbalistu Davida Limberského a trojici jeho společníků peněžité tresty za vydírání, v případě jednoho z nich, Františka Kohouta, pak podmíněný trest a zákaz možnosti vlastnit zbraň. Všichni čtyři investovali zhruba čtyři miliony korun do těžby kryptoměn. Když počítačová těžba nevynášela, kolik očekávali, chtěli po muži, který počítače nakoupil, peníze zpět. Podle obžaloby mu také při setkání v karlovarské kavárně vyhrožovali zbraní. To ale všichni odmítají. Dnes vystoupili poslední svědci. Další dokazování soudce zamítl a zazněly i závěrečné řeči žalobce a tří ze čtyř obhájců. Obhájci navrhli zproštění obžaloby.

Mezi dnešními svědky byli i policisté, kteří zadrželi jednoho z obžalovaných Františka Kohouta a zajistili jeho pistoli. Na ní pak experti našli stopy DNA poškozeného. Jenže obhájci i Kohout dnes zpochybňovali postup policie při zabavení zbraně a její dopravě z bydliště Kohouta v Nýrsku do Karlových Varů na policii. Kohout tvrdil, že nevěděl, kde pistole je a kdo ji převáží.

Státní zástupce dnes uvedl, že na podzim roku 2021, tedy v době údajného vydírání, se změnil způsob virtuální měny ethereum a nebylo už tak výhodné ji těžit hrubým výpočetním výkonem počítačů. Požadavek na vrácení všech peněz tak poškozený nemohl splnit, aniž by sám utrpěl velkou finanční újmu. Obžaloba se opírá mimo jiné o zprávy, které Limberský poškozenému posílal, ale i způsob komunikace, který mohl a zřejmě i měl vyvolat u poškozeného obavy.

I přes námitky obhajoby i znalce obhajoby státní zástupce považuje za prokázané, že při setkání v kavárně byla k vyhrožování využita i Kohoutova zbraň. Připustil ale také, že policie při zabavení zbraně nepostupovala optimálním způsobem.

Obhájci budou mít prostor pro závěrečné řeči na odročeném jednání, které naplánoval soudce Adrian Matuš na květen.

2024-04-23T13:48:51Z dg43tfdfdgfd